Sunday 23 January 2011

Wilhelm Tellin pojat!





Aseista Sveitsissä.

Sukulaiseni Suomesta kysyi minulta vanhaa sotilaskivääriä kokoelmiinsa. Minulla oli niitä useampia. Sukupolvien perintöjä sveitsiläisen appi-ukon kautta.
Siispä pakkasin kiväärin aaltopahvi kartonkiin ja kivääri postiin ja suuntana Tampere. Tietysti oli paketin päällä olevassa tullilapussa maininta sisällöstä. Sotilaskivääri /Karabiner. Sitten tuli Tampereelta sukulaiseltani kysely jonkillaisista kivääriä koskevista papereista. Kopio minun aseenkantoluvastani y.m.
Kerroin että meillä Sveitsissä ei tunneta aseenkatolupaa kivääreille, haulikoille y.m pitkille aseille, ei edes rynnäkkökivääreille.
Sanoin että aseille ei ole mitään rekisteriä, ammuksista ei ole mitään rekisteriä… Hän oli sitten kertonut tämän Tampereen publikaaneille (tulli henkilökunnalle). He olivat sitten soittaneet tullihallitukseen että täällä on paperiton kivääri Sveitsistä tarkoitus asekokoelmat.

Olivat tullihallituksesta sanoneet että jos ase on Sveitsistä, tullatkaa se, niilä ei ole Sveitsissä aseille papereita. Ja niin on pitkä-mallinen sotilaskivääri v. 1911 Tampereella asekeräilijällä!

Minulla on samanlaisesta aseesta tehty metsästyskivääri, porattu isommaksi ja käyttää 10,3x60 täysmantteli ammuksia, jota käytetään vuoristossa kauriiden ampumiseen, jopa 600 m matkalle.

Olen kuitenkin ampunut 300 m matkaa kilpailumielessä Sveitsin armeijan rynnäkkökiväärillä SIG P90. Ase on äärimmäiset tarkka, kevyt ja rekyylitön. Armeijan ase jota käytetään urheiluammuntaan, niistä on poistettu sarjatulimahdollisuus. Minun aseella kun ammuttiin koeammunta niin että ase oli kiinnitetty kiinteästi, oli hajoitus 300 metrin päässä 8 osumaa 5 cm sisällä ja 7,5 cm.

Martti Strang



No comments: